Arcydzieła w słoikach, czyli wykłady i warsztaty o kiszeniu, ostrygi i prosecco, kultowe samochody, konsultacje barbera i wiele innych atrakcji przy dźwiękach zespołu dixielandowego czeka na Warszawiaków podczas święta Placu Bankowego 1.
Plac Bankowy 1 to odrestaurowany, rozbudowany i zmodernizowany zabytkowy budynek, który od kilku lat jest modnym miejscem spotkań. Na jego dziedzińcu 7 września odbędzie się „Święto kuchni i designu”, wydarzenie, które ma umilić Warszawiakom powrót z wakacji
i zbliżające się zakończenie lata.
Święto kuchni
Najważniejszym punktem programu święta jest otwarty wykład dr. Rafiego Fishera, eksperta marynowania i kiszenia według tradycyjnych międzynarodowych receptur, który rozpocznie się o godzinie 13:00. Dr Fisher opowie o właściwościach marynat i ich ciekawych smakach. Teoria to jednak za mało, dlatego godzinę później poprowadzi warsztaty kreatywnego kiszenia różnych, często zaskakujących warzyw i owoców (bilety wstępu na warsztaty dostępne pod linkiem http://bit.ly/WarsztatyKiszeniaDrFisher).
Koneserów owoców morza z pewnością ucieszy promocyjne stoisko z ostrygami i prosecco, a fanów kuchni restauracji Otto Pompieri i Der Elefant specjalnie przygotowane na ten dzień wyjątkowe dania.
Organizatorzy nie zapomnieli o najmłodszych Warszawiakach. W restauracji Otto Pompieri, dzieci będą mogły się poczuć jak prawdziwi pizzaiolo i biorąc udział w warsztatach przyrządzania pizzy, zrobić samodzielnie własną, najlepszą pizzę na świecie! Natomiast obok restauracji czekać na nich będzie kolorowa wata cukrowa.
Święto designu
Podczas święta Placu Bankowego 1 będzie można obejrzeć ekspozycję ikon szos, czyli klasycznych kultowych samochodów.
Butik Madison Avenue 346 zaprasza fanów mody na wystawę historii marki Brooks Brothers, która ubiera prezydentów Stanów Zjednoczonych i w tym roku kończy 200 lat.
Panów z pewnością zaciekawią konsultacje barberskie i możliwość bezpłatnej stylizacji włosów w salonie The Hermit Barber Shop. Salon zorganizuje również konkurs z nagrodami.
Jak na każdym święcie i tu nie może zabraknąć muzyki. Uczestnikom „Święta kuchni i designu” towarzyszyć będzie The Warsaw Dixielanders, który zagra pochodzące z Nowego Orleanu
i Chicago tradycyjne standardy jazzowe oraz Warszawski Kwartet Dęty.
Plac Bankowy 1 to miejsce ze smakiem i warto go odwiedzać. „Święto kuchni i designu” odbywać się będzie pierwszy raz, ale nie ostatni. Jak zapowiadają organizatorzy, impreza
ta na stałe zagości w kalendarzu warszawskich wydarzeń.
Święto kuchni i designu
7 września (sobota) Plac Bankowy 1, 12:00 – 18:00
12:00 – 18:00
- Koneserów zapraszamy na stoisko z ostrygami i prosecco.
- Czar, który działa - ikony motoryzacji.
- Cześć maluchy! Dla Was warsztaty przyrządzania mini pizzy w Otto Pompieri (do godziny 15:00) i wata cukrowa.
- Bezpłatna stylizacja włosów w The Hermit Barber Shop, konsultacje barberskie i konkurs
z nagrodami.
- 200 lat Brooks Brothers – wystawa o historii marki, która ubiera prezydentów USA.
13:00
- „Arcydzieła w słoikach”, unikatowy wykład o kiszonkach prowadzony przez dr. Rafi Fishera, który specjalnie na tę okazję przybędzie z Izraela.
14:00
- „Twórcy smaków” - warsztaty kreatywnego kiszenia z mistrzem pikli dr. Rafi Fisherem (bilety dostępne pod linkiem http://bit.ly/WarsztatyKiszeniaDrFisher)
12:00, 14:00, 16:30
- Występ zespołu Warszawski Kwartet Dęty.
13:00, 15:00
- Muzyka zawsze świetna – koncert zespołu The Warsaw Dixielanders.
***
Plac Bankowy 1 to ekskluzywny, kameralny biurowiec, w którym oprócz biur mieszczą się restauracje Der Elefant i Otto Pompieri oraz punkty usługowe. W budynku znajduje się dwupoziomowy parking podziemny z 50 miejscami postojowymi. Ogólnodostępny dziedziniec zaprojektował Henryk Łaguna z pracowni architektonicznej MAAS wraz z wybitnym polskim scenografem i architektem Allanem Starskim.