Polska znana jest na świecie jako kraj niezwykle gościnny. Chętnie zapraszamy gości i serwujemy im wyborne dania. Lubimy biesiadować w gronie znajomych, przyjaciół, a tym, co nas łączy jest stół. Przy nim dyskutujemy, dzielimy się codziennymi przeżyciami, poglądami, nawiązujemy przyjaźnie. Zawsze przy dobrym jedzeniu i w ciepłej atmosferze. Co ważne, to właśnie chwile spędzone w domu przy wspólnym stole aż 66% dorosłych Polaków uznaje za najbardziej wartościową formę spędzenia wolnego czasu[i]. W ramach projektu edukacyjnego Moc spotkań do wspólnego biesiadowania, w siedmiu miastach Polski, zaprosi znany duet, Pascal Brodnicki i Maciej Starosolski (foto) . Eksperci smaku opowiedzą o magii stołu, podzielą się swoją wiedzą oraz doświadczeniem na temat sztuki degustacji polskich specjałów. A wszystko to w duchu Conviviality, czyli sztuce dzielenia się wyjątkowymi chwilami w serdecznej atmosferze.
Z badań wynika, iż 74% Polaków zgadza się ze stwierdzeniem, że chwile spędzone z bliskimi i znajomymi to chwile radości i szczęścia, jednak aż 41% przyznaje, że w dzisiejszym digitalowym świecie ma coraz mniej czasu na spotkania z przyjaciółmi. Spotkania w domu przy suto zastawionym stole to już rzadkość, a wielogodzinne luźne rozmowy to dla wielu oznaka „luksusu”. Tradycja spotkań w większym gronie rodziny i znajomych zdaje się zanikać wraz z rosnącym tempem życia, a jak pokazują badania są one źródłem szczęścia i przekładają się na dobre samopoczucie (tak twierdzi 68% badanych). Dlatego tak istotne jest, by były ważną częścią naszego życia.
Każde udane przyjęcie to nie tylko wyborne trunki i potrawy, ale przede wszystkim dobry gospodarz. Wita w drzwiach, prowadzi do stołu, tworzy serdeczną atmosferę, dba o gości i oczywiście serwuje wyjątkowe dla podniebienia smaki. Zaprasza do wspólnej biesiady, zabawy, opiekuje się należycie gośćmi, tak, by długo i miło wspominali ten czas. Nasze spotkania edukacyjne z cyklu „Moc spotkań” będą wyjątkowe nie tylko dlatego, że do stołu w każdym mieście zaprosimy 250 osób, będzie to także zainicjowanie powrotu do tej tradycji w nowoczesnej odsłonie. Razem z Pascalem Brodnickim, znakomitym szefem kuchni, pokażemy jak przygotować takie przyjęcie, podpowiemy, które polskie dania komponują się najlepiej z naszym narodowym trunkiem, zaserwujemy przystawkę, danie główne i deser.